2487 H autoopravár 04 lakovník

Kategória: Uncategorised
Prečítané: 2411x

2487 H  autoopravár  04  lakovník


Národný štandard zamestnania SK ISCO-08 7132001 Autolakovník

zdroj: http://www.sustavapovolani.sk


Charakteristika práce, pracovné podmienky, uplatnenie

Vykonáva odborné práce, ktoré sú zamerané na pokrývanie výrobkov a konštrukcií asfaltovými, nitrocelulózovými, silikónovými, liehovými a syntetickými náterovými hmotami natieraním a striekaním. Nerovnosti povrchov lakovaných plôch tmelí a brúsi. Samostatne mieša a tónuje farby a laky. Typické práce lakovača sú tmelenie povrchov predmetov určených pre ďalšiu povrchovú úpravu, brúsenie vytmelených povrchov ručne alebo elektrickou brúskou, natieranie alebo striekanie takto pripravených plôch základnou a krycou farbou, miešanie farieb na požadovanú viskozitu a odtieň, leštenie konečného postreku alebo náteru, vykonávanie písmomaliarskych a dekoračných prác pre výstavy alebo iné účely.

 Kvalifikačné predpoklady, odborná príprava

Odborná príprava prebieha na našej SOŠ v učebnom odbore lakovník 3 roky. Podmienkou na prijatie je úspešné ukončenie základnej školy, dobrý zdravotný stav a splnenie kritérií pre prijatie. Počas odbornej prípravy sa kladie dôraz na získanie teoretických vedomostí z technológie, materiálov, konštrukcií a zariadení, ekonomiky a získanie manuálnych zručností v odbornom výcviku.

Požiadavky povolania na človeka

Povolanie môžu vykonávať muži aj ženy. Vysoké nároky sa kladú na pohyblivosť horných končatín a zrak – dôraz sa kladie na neporušený farbocit. Neprípustné sú alergické a zápalové ochorenia kože a dýchacích ciest, srdcové ochorenia, záchvatové ochorenia, poruchy sluchu, precitlivenosť na chemické dráždidlá. Úspešné vykonávanie povolania si vyžaduje aj rozvinuté estetické výtvarné cítenie, svedomitosť, obratnosť, schopnosť samostatne pracovať, vzťah k detailom, vytrvalosť a manuálnu zručnosť.