2487 H autoopravár 02 elektrikár

Kategória: Uncategorised
Prečítané: 2843x

2487 H  autoopravár  02  elektrikár


Národný štandard zamestnania SK ISCO-08

7412002 Autoelektrikár

zdroj: http://www.sustavapovolani.sk


Charakteristika práce, pracovné podmienky, uplatnenie

Autoopravár - elektrikár vykonáva montáž, nastavovanie, kontrolu, diagnostikovanie, údržbu a opravy elektrických zdrojov, rozvodov elektrických pohonov, senzorov, riadiacich systémov, aktívnych a pasívnych prvkov na motorových jednotkách v komfortnej elektrickej výzbroji vozidla, podvozkových častiach, v osvetľovacej časti a spojovacích vybaveniach vozidla. Uplatniť sa môže ako podnikateľ v servisných službách automobilov alebo ako ich zamestnanec.

 

Kvalifikačné predpoklady, odborná príprava

Odborná príprava sa získava na našej SOŠ počas 3 rokov. Podmienkou prijatia je ukončenie základnej školy, splnenia kritérií pre prijatie a zdravotná spôsobilosť. Profilujúcimi predmetmi počas štúdia sú základy strojníctva, elektrotechniky, elektronika, elektrické merania, opravárenstvo a diagnostika, automobily a príslušenstvo, materiály a odborný výcvik.

 

Požiadavky povolania na človeka

Povolanie autoopravára - elektrikára sa viac odporúča mužom ako ženám. Vyžaduje si dobrý zdravotný stav, neporušený pohybový systém, dobrý zrak a sluch. Výkon povolania sťažujú až zamedzujú choroby srdca, záchvatové stavy, zápalové a alergické ochorenia dýchacích ciest a kože.