Kategória: Uncategorised
Prečítané: 2020x

2487 H  autoopravár  03  karosár


Charakteristika práce, pracovné podmienky, uplatnenie

Autoopravári - karosári opravujú kovové diely karosérií cestných motorových vozidiel. Pri oprave karosérií ide vlastne o osadzovanie hotových dielov karosérií, demontáž poškodených častí a montáž nových (zriedkavejšie sa vyklepávajú, opravujú poškodené časti). Používa sa bežné komunálne náradie a špeciálne klampiarske nástroje a stroje. Hlavné uplatnenie nachádza v strojárskych podnikoch, v kovospracujúcich podnikoch, pri výrobe a oprave dopravných prostriedkov.

 Kvalifikačné predpoklady, odborná príprava

Odbornú prípravu poskytuje naša SOŠ v učebnom odbore klampiar so zameraním na strojársku výrobu počas 3 rokov. Podmienkou na prijatie je úspešné ukončenie základnej školy, zdravotná spôsobilosť a splnenie kritérií na prijatie. V rámci odbornej prípravy sa kladie dôraz na získanie vedomostí zo strojárskej technológie, dopravných prostriedkov, strojníctva, klampiarskej technológie. Manuálne zručnosti sa získavajú na odbornom výcviku.

Požiadavky povolania na človeka

Povolanie je vhodné len pre zdravých, fyzicky zdatných mužov, nakoľko je spojené so značnou fyzickou námahou. Hlavnou požiadavkou je neporušená pohyblivosť horných končatín, osobitne prstov, dobrý zrak a hmat. Dôležitá je tiež dobrá plošná a priestorová predstavivosť, manuálna zručnosť, vzťah k technike a k fyzickej práci.